Skip to main content
2. august 2023

Pas på: Mange børn færdes alene i trafikken til skole

Om kort tid vil det igen myldre med skolebørn i morgentrafikken. Alle trafikanter skal holde godt øje og vise ekstra hensyn, for mange af børnene færdes på egen hånd.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA RÅDET FOR SIKKER TRAFIK

En stor del af skolebørnene går eller cykler til skole uden følge af en voksen. Pas godt på dem, lyder opfordringen nu fra Rådet for Sikker Trafik og politiet. Politiet er klar med kontrol på skolevejene.

Om kort tid vil det igen myldre med skolebørn i morgentrafikken, når eleverne begynder i skole. Og der er god grund til, at alle trafikanter skal holde godt øje og vise ekstra hensyn, for mange af børnene færdes på egen hånd.

Selv om mange børn har lært at færdes i trafikken, så kræver det stadig, at vi alle viser ekstra hensyn til dem. Børn kan have svært ved at vurdere, om de kan nå over vejen, og de kan være impulsive og uforudsigelige. Derfor skal vi alle holde god afstand, respektere fartgrænserne og væbne os med tålmodighed, når vi møder børn i trafikken, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Når man ser på aldersgrupperne, så er der stor forskel på, hvor mange børn, der har en voksen ved deres side, når de skal gennem morgentrafikken. I en stor undersøgelse i 2021 undersøgte Rådet for Sikker Trafik, hvordan børnene kommer til skole, og hvor mange der færdes alene. Undersøgelsen viser, at mens 12 % af de 5-8-årige færdes uden en voksen til skole, så går eller cykler 55 % af de 9-12-årige uden en voksen og 65 % af de 13-16-årige.

Det er ikke kun de yngste børn, man skal være ekstra opmærksom på. Teenagerne kan også være uforudsigelige, fordi mobilen eller venner kan flytte deres fokus væk fra trafikken. Så uanset børns alder skal vi alle være ekstra opmærksomme på dem i trafikken, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Bilers fart skaber utryghed på skolevejene

De fleste forældre er trygge ved at lade deres børn gå eller cykle uden følge af en voksen til skole. Det viser undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik. Og det har forældrene god grund til at være, da der heldigvis sker meget få ulykker med børn på skolevejene.

Men undersøgelsen viser også, at cirka hver 10. forældre synes, at det er utrygt at lade deres børn færdes alene til skole. Det er især antallet af biler, bilernes fart, og at nogle bilister ikke viser hensyn på skolevejene, som skaber utryghed.

For at få flere til at vise hensyn til de mange skolebørn gennemfører Rådet for Sikker Trafik og 96 kommuner i august den landsdækkende kampagne “Børn på vej“. Kampagnen vil man møde på plakater ved skolevejene samt på sociale medier fra den 7. til den 27. august.

Politiet holder ekstra øje med skolevejene

Også politiet har ekstra fokus på at få skolebørnene sikkert og trygt gennem trafikken. I forbindelse med skolestart vil politikredsene gennemføre ekstra kontroller på skolevejene, hvor betjentene blandt andet vil holde øje med bilernes fart.

Og det er der brug for. Da politiet i forbindelse med skolestart i 2020 og 2021 gennemførte kontrol på skolevejene, blev der i gennemsnit hvert år sigtet 6.500 personer for at have kørt for stærkt.

Der er stadig for mange, der glemmer at holde øje med deres fart, ligesom der er alt for mange, som holder øje med deres mobiltelefoner i stedet for at have fokus på trafikken – også på skolevejene. Den adfærd skaber en utryghed og er risikabel. Med vores tilstedeværelse vil vi gøre skolevejene mere trygge og sikre for børnene og deres forældre, siger Christian Berthelsen, politiassistent hos Rigspolitiets Koncernkommunikation.

Børn lærer at passe på sig selv

Ud over kampagner og politikontrol har Rådet for Sikker Trafik og kommunerne også indsatser, der skal lære børnene, hvordan de passer på sig selv i trafikken. Via undervisning i skolerne, som kører hele året, lærer børnene om reglerne i trafikken, hvordan de selv skal opføre sig, og hvad de skal passe på.

Endelig opfordrer Rådet for Sikker Trafik forældrene til at komme ud at gå eller cykle med deres børn i trafikken.

Børn lærer bedst at passe på sig selv, når de kommer ud i trafikken sammen med en voksen. De lærer det ikke fra bagsædet af en bil, men ved at gå og cykle i trafikken og få egne erfaringer med, hvordan man færdes sikkert, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

 

Vil du lære dit barn at færdes sikkert i trafikken?

Træn skolevejen til fods med dit barn – sådan gør du.

Lær dit barn at cykle sikkert til og fra skole – sådan gør du.