Skip to main content
7. november 2022

Kolding fastholder julebelysningen, men i en tidsbegrænset udgave

Med energikrisen in mente har Kommunen besluttet at fastholde julebelysningen, men samtidig at tidsbegrænse perioden og det daglige tidsrum.

Af: Isabella Ravn | Foto:

Med energikrisen in mente har Kolding Kommune i tæt dialog med City Kolding og handelsstandsforeningerne i Christiansfeld, Lunderskov og Vamdrup besluttet at fastholde julebelysningen, men samtidig at tidsbegrænse både perioden og det daglige tidsrum for julebelysningen.

I Kolding betyder det, at julebelysningen tændes den 1. december, hvilket er to uger senere end sædvanligt, og slukkes igen den 1. januar. Desuden vil julelysene kun være tændt i tidsrummet kl. 15–22. Tidligere år har julebelysningen været tændt døgnet rundt. Den daglige tidsbegrænsning kan lade sig gøre med indkøb af et nyt tidsstyringssystem, som Erhvervsklubben Kolding Handel og Håndværk har sponseret for at støtte op om julebelysningen i Kolding midtby og kommunens bestræbelser på at spare på energien. Derudover dropper Kommunen julebelysningen på Rådhuset og ved Vestertorv, men tænder dog det store juletræ på Akseltorv den 18. november som planlagt, når julemanden kommer til byen.

– Som kommune er vi forpligtet til at gå forrest og sænke vores energiforbrug mest muligt. Men vi skal også finde en balance, hvor vi bevarer julestemningen, den gode oplevelse i byen og understøtter handelslivet. Jeg er derfor utrolig glad for den store opbakning, vi har oplevet og det gode samarbejde, vi har haft med byernes handelsstandsforeninger, siger borgmester Knud Erik Langhoff.

Han takker desuden Erhvervsklubben Kolding Handel og Håndværk for sponsoratet af tidsstyringssystemet.

– Selv om energikrisen forhåbentlig er forbigående, så er vi glade for at kunne tidsstyre julebelysningen, da vi også fremover skal begrænse vores energiforbrug og dermed CO2-udledning som en del af vores klimahandleplan. Det handler ikke så meget om økonomi, da julebelysningen består af energivenlige og prisbillige LED-pærer. Men vi skal skrue på både små og store håndtag, der kan sænke vores energiforbrug, fastslår Knud Erik Langhoff.

Julebelysning i centerbyerne
Kolding kommunes tre centerbyer tidsbegrænser ligeledes julebelysningen. I Christiansfeld bliver det som i Kolding tændt den 1. december og slukkes 1. januar og det daglige tidsrum begrænses til kl. 15-22.

I Lunderskov bliver julebelysningen tændt den 27. november og slukkes den 29. december. Julebelysningen vil følge gadelyset, hvorimod juletræet vil være tændt kl. 16-22. Desuden har Lunderskov Handels-, Håndværker og Industriforening indskrænket julebelysningen til Storegade fra Nørre Torv indtil Banegårdspladsen.

Vamdrup Handelsforening tænder julebelysningen den 25. november og slukker det den 1. januar. Lyset vil i perioden være tændt i tidsrummet 6.30 til 8.15 og igen kl. 15.30 til 21.