Skip to main content
13. november 2023

Klinik i Kolding reducerer ventetid og ubehag for amputerede med overset metode

På Ortos Bandagist Klinik i Kolding anvender man en støbemetode af proteser, der kan komme samfundet og den enkelte til gavn.

Af: Viktor Bork | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA ORTOS

En overset støbemetode af proteser direkte på patienten kan ifølge forsker komme samfundet og den enkelte til gavn. På Ortos Bandagist Klinik i Kolding anvender man metoden, der får positiv respons fra patienter. 

I 2022 blev der lavet 47 benamputationer per 100.000 danskere over 50 år i Region Syddanmark, viser nye tal fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram. For personer, der har amputeret lår og underben, anvendes metoden Direct Socket (DS) i de øvrige nordiske lande til at støbe benproteser direkte på kroppen, men på trods af at metoden er tilgængelig herhjemme, er den her ikke særlig udbredt. Det er problematisk ifølge Anton Johannesson, der har forsket i DS-metoden i 35 år ved Össur Clinics.

Forskning viser, at DS-metoden både forkorter ventetiden på benproteser og giver en markant bedre stabilitet, mobilitet og ydeevne for brugeren. Derfor er der klare fordele, hvis kommuner, sagsbehandlere og bandagister investerer i metoden, siger Anton Johannesson.

Ortos Bandagist Klinik i Kolding er blandt landets eneste bandagistklinikker, som er certificeret i DS-metoden. Ifølge afdelingschef og bandagist Toke Krogh Quisth gør metoden en mærkbar forskel for patienterne, der oplever bedre mobilitet og kortere leveringstid på protesen.

Vigtigheden af en effektiv proteseforsyning kan ikke understreges nok. Chancen for at undgå inaktivitet og fantomsmerter forbedres ved brug af DS-metoden, fordi den nedbringer ventetiden. Det er godt for den enkelte og for samfundet, der ikke skal generere unødige midler til hjemmehjælp og hospitalsindlæggelser, siger Toke Krogh Quisth.

Behov for forbedrede løsninger

Ifølge Anton Johannessons nyeste forskningsartikel øger DS-metoden komforten, samtidig med at den forkorter leveringstiden på protesen fra 17 til 1 dag og halverer antallet af besøg hos proteseklinikken.

Som den ældre del af befolkningen vokser, stiger behovet for forbedrede løsninger inden for sundhedspleje. Det kræver et stærkt fokus på at indføre nye behandlingsmetoder og stoppe med metoder, der ikke giver tilfredsstillende resultater, udtaler Anton Johannesson.

Det møder opbakning fra Toke Krogh Quisth fra Ortos Bandagist Klinik i Kolding.

En af de største fordele for patienten ved at anvende DS-metoden er, at processen er mere standardiseret end øvrige metoder. Protesen støbes direkte på benstumpen, og den amputerede undgår at skulle bruge testproteser. Det sikrer et mere trygt forløb og en bedre patientoplevelse, siger han.  

Ortos er en førende bandagistvirksomhed i Danmark, som har fremstillet individuelle proteser og ortoser siden 2007. Virksomheden har 8 klinikker fordelt i landet med autoriserede bandagister og fagpersoner. Læs mere på www.ortos.dk