Skip to main content
15. maj 2024

Bertha, Søren og Erik fra Kolding har givet sig selv den ultimative udfordring: at cykle de afgørende Tour de France-bjerge på tandemcykel

På Scleroseforeningens store cykelevent, Cykelnerven, cykler 500 ryttere nogle af de afgørende Tour de France-bjerge. Blandt disse finder du Bertha, Søren og Erik fra Kolding.

Af: Scleroseforeningen | Foto: Scleroseforeningen
PRESSEMEDDELELSE

Hårnålesving efter hårnålesving. Stigning efter stigning. Dét er på menuen, når Danmarks hårdeste velgørenhedscykelløb, Cykelnerven, løber af stablen i de franske Tour de France-bjerge få uger inden verdens største cykelløb.

For en vigtig sag og et unikt fællesskab, der gør de fire cykeldage til en oplevelse i særklasse – og netop den vigtige sag og de helt unikke cykeldage er, hvad Bertha Flensborg, hendes mand, Søren og deres coach Erik Mikkelsen, udfordrer sig selv med, når de til juni cykler med på Cykelnerven 2024.

Cykelnerven kæmper sig igennem de franske Tour de France-bjerge intet mindre end to uger før, de professionelle cykelryttere stiller til start i årets Tour de France. 500 Cykelnerven-ryttere skal her prøve kræfter med mestrenes asfalt, mens de sidste forberedelser til verdens største og mest legendariske cykelløb finder sted.

Tour de France-bjerge på tandemcykel

Tre af de 500 ryttere er Bertha, Søren og Erik fra Kolding. Bertha er diagnosticeret med sclerose og lider af nedsat syn og funktionsniveau. I det daglige bruger hun en blindestok og har en elektronisk dropfods stimulator, som hjælper hende med at komme rundt. Til sommer vil hun i selskab med sin mand, Søren, kæmpe sig til toppen af Tour de France-bjergene på tandemcykel.

Cykelnerven er også Scleroseforeningens flagskibsevent, der nu har eksisteret i mere end 10 år for at samle livsvigtige midler ind til forskningen i sclerose. Og den indsamling er en, som de lokale ildsjæle Bertha, Søren og Erik er en vigtig del af.

Grundet Berthas fysiske udfordringer er tandemcyklen det eneste transportmiddel, som hun har mulighed for at benytte. Men uden Søren som forreste mand på cyklen og deres coach Erik, ville det ikke kunne lade sig gøre at bevæge sig op ad bjergene.

Jeg er enormt taknemmelig for at have et team omkring mig, som hepper på mig. De er drivkraften bag, at det hele går op i en højere enhed. Eriks brændende engagement og store indsigt i cykling, har formået at få Søren og jeg i topform, fortæller Bertha.

Erik finder det ganske let at motivere og engagere sine to gode venner, og glæder sig bare over at kunne hjælpe dem:

Jeg har nogle kompetencer og noget viden indenfor cykling, som jeg rigtig gerne vil videregive til Søren og Bertha, hvis de kan finde det værdifuldt. Jeg er ikke i tvivl om, at det nok skal blive en stor succes med vores lille team. Det bliver ikke nogen let vej dertil, men vi træner hårdt og overkommer udfordringer og forhindringer i fællesskab, fortæller Erik.

Etape 4, 19 og 20 af Tour de France

I 2024 cykler Cykelnervens ryttere bjerge som Cime de la Bonette, Col de la Couilole og sidst, men ikke mindst, fortryllende Galibier, når de prøver kræfter med bjergene fra etape 4, 19 og 20 af årets Tour de France. Det er blot tre ganske særlige Tour de France-bjerge ud af en alenlang liste, som årets ryttere skal kæmpe sig igennem på fire dage i sadlen.

Fire cykeldage, hvor alle ryttere efterfølgende kan sidde hjemme i sofaen og tænke tilbage på, hvordan det var at cykle lige præcis dét hårnålesving, endelig at nå toppen af dét bjerg og ikke mindst, hvorfor det var okay selv at være maks. presset, når selv Pogačar kan blive presset op ad dén stigning.

Cykelnerven er netop stedet, hvor alle mulige forskellige cykelentusiaster mødes og deler glæden ved sporten. Det handler ikke om at konkurrere og komme først. Jeg glæder mig rigtig meget til at se den variation i persongalleriet, og så ser jeg enormt meget frem til at være en del af hele eventet og fællesskabet. Det bliver mit vigtigste bidrag til andre mennesker i år, fortæller Erik og Bertha fortsætter:

For mig er det en enestående mulighed at få lov til at deltage i Cykelnerven på den her måde. Det er så overvældende, at der er nogle, der tror på mig.

At en af Cykelnervens ambassadører, der er med til at planlægge årets rute og selv cykler med hvert år, er Danmarks skarpeste Tour de France-ekspert, er heller ingen tilfældighed. Nemlig Dennis Ritter.

Krævende udfordring – på den flinke måde

For Danmarks Tour de France-ekspert er der ingen tvivl. Cykelnerven er og kan noget ganske, ganske særligt.

Den nære sammenhæng med Tour de France giver Cykelnerven noget unikt og enestående, og det er også derfor, det er en stor ære for sådan en som mig, der har beskæftiget sig med Tour’en på nærmeste hold i 23 år, at være ambassadør på Cykelnerven, siger han og fremhæver, at Cykelnerven er en hård, fysisk krævende udfordring – på den flinke måde:

Måske er Cykelnerven klassens frække dreng, men på den flinke måde. Den er måske fræk, fordi den ikke er nem at gennemføre. Det er fysiske udfordringer fra øverste hylde, for ambitionerne er altid store. Uanset hvilken rute og hvilke bjerge, Tour de France-ledelsen vælger, tager vi altid udfordringen op.

Ritter og resten af Cykelnervens cykelentusiaster tager ikke kun kampen op mod de mange højdemeter for den exceptionelle oplevelses skyld. For dem alle er det både en personlig udfordring på viljestyrke og udholdenhed, men også et vigtigt bidrag i kampen mod sclerose.

På Scleroseforeningens store cykelevent, Cykelnerven, cykler 500 ryttere nogle af de afgørende Tour de France-bjerge. Sammenholdet blandt rytterne er helt unikt og meget afgørende, når det bliver rigtig hårdt. Foto: Jakob Helbig

Fakta:

Hvad er Cykelnerven?

Cykelnerven er Danmarks hårdeste velgørenhedsevent, der siden 2014 har samlet hundredvis af frivillige cykelentusiaster om ét fælles mål: at samle penge ind i kampen for en verden uden sclerose. I 2024 drager Cykelnerven for 11. år i træk afsted mod Frankrig, hvor rytterne ufortrødent vil kæmpe sig op ad de stejle stigninger.

Rytterne fordeler sig på to ture; 250 ryttere er afsted fra den 11. juni til den 16. juni, mens 250 ryttere ligeledes er afsted fra den 18. juni til den 23. juni. Af ren og skær kapacitets- og sikkerhedsmæssige årsager er rytterne afsted af to omgange, i stedet for et stort.

Cykelnervens ryttere er inddelt i lokale hold samt virksomhedsteams, der sikrer, at hele Danmark er repræsenteret.

Inden for de seneste 20 år er antallet af danskere med sclerose fordoblet, og i dag lever 18.616 danskere med den uhelbredelige sygdom, der oftest rammer unge mennesker i alderen 20-40 år. Cykelnervens fornemmeste opgave er at samle midler ind, der kan være med til at stoppe denne negative udvikling og samtidig kæmpe for, at mennesker med sclerose får et bedre liv med sygdommen.

I den kamp gør hver enkel rytter på Cykelnerven en vigtig forskel – en kamp, Bertha, Søren og Erik, er med til at kæmpe.