Skip to main content
6. januar 2023

Aktion mod hvidvask i Sydøstjyllands Politikreds

Den 5. januar har Sydøstjyllands Politi sammen med landets øvrige politikredse og National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) deltaget i en landsdækkende politioperation mod muldyr og hvidvask.

Af: Isabella Ravn | Foto:

Torsdag den 5. januar 2023 har Sydøstjyllands Politi sammen med landets øvrige politikredse og National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) deltaget i en landsdækkende politioperation mod muldyr og hvidvask.

Sydøstjyllands Politi anholdt og sigtede i forbindelse med politioperationen fem kvinder og otte mænd i Sydøstjyllands Politikreds. Personerne blev anholdt i Lunderskov, Kolding, Vejle og Juelsminde, og de er i alderen mellem 17 og 55 år. De er alle mistænkt for at have fungeret som såkaldte muldyr ved at hjælpe med at hvidvaske penge fra organiseret kontaktbedrageri. Måden, det er sket på, er, at de mistænkte har overført penge eller har stillet deres bankkonto til rådighed for de kriminelle, så pengesporet på denne måde er blevet sløret.

De anholdte afhøres, og sagerne efterforskes nu nærmere. Der forventes ikke fremstilling i grundlovsforhør.

Anholdelserne af de 13 personer har til formål at kappe det led over, der hvidvasker penge, som typisk er fremskaffet gennem kontaktkriminalitet. Det vil sige, hvor fremmede bedrages til overføre penge til de kriminelle, fx ved at udgive sig for at være bankmand eller politimand,’ forklarer vicepolitiinspektør Jens Lyng Michelsen fra Sydøstjyllands Politi og fortsætter:

I Sydøstjyllands Politi har vi tidligere ad flere omgange været ude at advare mod denne type kriminalitet, og også opfordret familiemedlemmer til at advare især deres ældre familiemedlemmer, da vi typisk ser, at det er denne gruppe, der rammes. Vi opfordrer nu også til, at man undlader hverken at hæve eller overføre penge for fremmede, fordi man risikerer at hjælpe organiserede kriminelle, der fx har begået kontaktbedrageri.

På landsplan blev over 135 personer anholdt i forbindelse med den landsdækkende politioperation.

De gode råd mod kontaktbedrageri lyder:
– Udlevér aldrig bekræftelseskoder eller andre følsomme personoplysninger over telefonen.
– Søg selv myndighedens eller banken telefonnummer frem på internettet og ring til dem.
– Læg røret på hvis du har mistanke om svindel – og du behøver ikke være høflig.

Gode råd til at undgå at blive et muldyr:
– Lad ikke andre overføre penge til din konto, som du skal overføre videre
– Hæv ikke penge for andre
– Er det svært at sige nej, og bliver du utryg ved situationen, kan du sige, at du ikke har dit betalingskort på dig, eller at du ikke har MobilePay.